Kontroler IR naprav v domu – Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller

Da bi lahko od doma vključil klimo, sem si sprva nabavil Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller, vendar sem bil že po enem dnevu testiranja zaradi nejasnih navodil in kar nekaj navodil v kitajskem jeziku razočaran, zato sem si nabavil še BroadLink RM Mini3, ki ga je bilo, roko na srce, zelo enostavno nastaviti. Toda IT-jevska duša mi ni dala miru in čez nekaj časa sem si ponovno vzel čas in poskušal nastaviti Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller. Tokrat uspešno 🙂

Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller je majhna škatlica, ki se poveže v vaše WI-FI omrežje in omogoča krmiljenje vaših hišnih naprav doma, preko IR porta. Tako lahko preko njega upravljamo TV, medijske predvajalnike, klimatske naprave in vse ostale naprave, ki jih drugače krmilimo preko IR daljinskih upravljalnikov.  V notranjosti škatlice je 6 IT oddajnikov, ki so postavljeni v krogu, tako da naprava ulovi vse hišne naprave v krogu 360 stopinj.

Namestitev Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller

Namestitev Mi Universal Smart Remote Controller je enostavna in v angleškem jeziku. Tako s tem ni nobenih problemov. Najprej je treba na pametni telefon namestiti aplikacijo MiHome, če je še nimamo. Napravo Mi Universal Smart Remote Controller moramo imeti vključeno, da jo lahko nato aplikacija MiHome najde. Med namestitvijo naprave moramo vnesti geslo domačega omrežja in s tem se Mi Universal Smart Remote Controller namesti v aplikacijo MiHome.

Naprave Mi Universal Smart Remote Controller sicer ni treba povezovati z Xiaomi Mi Smart WiFi Remote Control Multi-functional Gateway, za upravljane pa se uporablja aplikacija MiHome na telefonu.

Namestitev naprav, ki jih želimo upravljati preko IR kontrolerja

Kot sem že omenil, je nekaj težav pri namestitvi, saj ni jasnih navodil. Prva težava je, da je med iskanjem naprave, ki bi jo želel upravljati preko tega IR kotrolerja, veliko imen v kitajskem jeziku (zraven so sicer tudi angleška imena), je pa res, da se njihova abeceda razlikuje od naše. Tako sem svojo Toshiba klimo našel pod črko D.

Toshiba klimo sem dodal tako, da sem v meniju kliknil na slikico klime. Kljub neznanju kitajskega jezika mi je to bilo jasno. Ko sem našel ime proizvajalca klime Toshiba (pod črko D), se je pojavilo okno z nekakšnimi osnovnimi komandami. Pozor, klima mora biti vključena, preden začnemo testiranje! Najprej sem poskusil pritisniti na gumb za izklop klime. Če ni odziva, kliknemo na puščico na desni strani zaslona in pojavi se na videz ista maska – sedaj ponovimo postopek in ponovno poskušamo pritisniti gumb za izklop klime. Če dobimo odziv, nato preizkusimo še ostale gumbe. Če na vse gumbe dobimo odziv na napravi, potem je to to, drugače se ponovno s klikom na puščico na desni strani premaknemo naprej. Torej toliko časa, dokler ne dobimo odziva na vse gumbe.

Ko smo končno dobili nastavitve, ki smo jih iskali, dobimo masko za upravljanje klime. Na sliki lahko vidite, da je večina teksta v kitajskem jeziku, a vseeno se da deloma razumeti komande, saj so poleg tudi slikice.

Scenariji, s katerimi lahko sedaj upravljam

Scenarijev, s katerimi lahko sedaj upravljam Xiaomi Mi Universal Smart Remote Controller, je kar precej. Meni najbolj zanimivi so:

Morda za marsikoga nerazumni scenariji, vendar meni veliko pomeni, da lahko sedaj oddaljeno reguliram temperaturo. Posebej je fino, da lahko klimo na vikendu vklopim od doma in tako, ko pridem na vikend, vstopim v ravno prav ogreto ali ohlajeno stanovanje pozimi oziroma poleti. Prednost je tudi to, da če pustim psa samega doma, se klima avtomatsko vklopi in ohladi stanovanje, ko temperatura v prostoru preseže nastavljeno temperaturo.

Zaključek

Kljub težavam, ki sem jih imel s konfiguracijo, da je naprava začela delovati v povezavi s klimo, sem zadovoljen s trenutno rešitvijo. Predvsem mi je všeč ugodna cena. Spodaj je povezava, kje se lahko ugodno nabavi.

Prošnja

Pomagaš lahko pri vzdrževanju spletne strani in objavi novih vsebin, zato te vljudno prosim, da nakup, če se zanj odločiš, napraviš preko povezav na mojem blogu. Tako boš pomagal, da bo šel en majhen odstotek tvojega nakupa za KrofekIT, pri čemer tebe kot kupca izdelek ne stane nič več.
Preden torej klikneš na gumb “BUY”, se prepričaj, če si na povezavi preko te spletne strani.

Hvala za podporo!