Vklop dvostopenjske avtentifikacije na Bitstamp računu

Zaradi vaše varnosti, da vam kdo ne vdre v vaš Bitsamp račun, vam svetujemo vklop dvostopenjske avtentifikacije (two-factor authentication), s katero boste pomembno zvišali nivo varnosti vstopa v svoj Bitstamp račun in poslovanja z njim. Po vklopu te storitve boste namreč morali za vstop v svoj Bitstamp račun vedno vnesti še dodatno varnostno kodo s svoje mobilne naprave.

 1. V zgornjem meniju svojega Bitstamp računa kliknite na rubriko Account (račun), nato v levem meniju Security (varnost) in zatem Two-factor Authentication (dvostopenjska avtentifikacija). Potrdite ENABLE TWO-FACTOR AUTHENTICATION (omogoči dvostopenjsko avtentifikacijo):
  16a_2FA_Enable.png

  • Bitstamp podpira dve mobilni aplikaciji za dvostopenjsko avtentifikacijo: Google Authenticatorin DUO (s klikom na instructions pridete do proizvajalčevih navodil za uporabo). Naša navodila se bodo nanašala na Google Authenticator. Aplikacijo Google Authenticator si lahko na svojo mobilno napravo naložite iz Googlove Trgovine Play (za uporabnike naprav Android) ali iz Apple App Store (za uporabnike iPhone in iPad).
  • Pri Bitstampu so pripravili tudi PDF navodila, ki jih lahko prenesete s klikom na DOWNLOAD PDF GUIDE (v angleščini), naša navodila pa so v nadaljevanju.
 2. V naslednjem koraku se vam bo odprl tale obrazec:
  16c_2FA_key.png

  • Kvadratna črtna koda oz. “QR koda”, ki jo boste kasneje poskenirali s svojo mobilno napravo.
  • AUTHENTICATION KEY je vaš unikaten avtentifikacijski ključ, ki ga boste potrebovali v primeru, da boste izgubili svojo mobilno napravo. Ta ključ si zapišite ali natisnite in ga skrbno shranite – najbolje kar na list papirja (ne shranjujte ga na računalnik, saj z njim lahko kdorkoli vstopi v vaš račun).
  • QR kodo si tudi lahko natisnete s klikom na PRINT IT HERE.
 3. Zdaj odprite predhodno nameščeno aplikacijo Google Authenticator na svoji mobilni napravi. Kliknite spodaj na znak plus:
  16d_Authenticator_-_Plus.png
  Izberite možnost Scan a barcode (skeniraj črtno kodo):
  16dc_Authenticator_-_Scan.png
 4. Usmerite kamero svoje naprave v zaslon, tako da boste sličico s QR kodo ujeli v rdeče polje:
  16e_Authenticator_-_scanning.png
 5. Google Authenticator vam bo v hipu dodal avtentifikacijsko postavko za Bitstamp in začel generirati kode (6-mestna modra številka). Nova koda se zgenerira vsakih 30 sekund (njeno veljavnost odšteva mala urica na desni) in v tem času jo morate uporabiti. Če se čas trenutne kode že izteka, počakajte na novo.
  16f_Authenticator_-_code.png
 6. Vrnite se v obrazec. Your Authentication Key (vaš avtentifikacijski ključ) je že samodejno vpisan v ustrezno polje, poleg njega pa lahko zdaj iz Google Authenticatorja prepišete še veljavno avtentifikacijsko kodo pod Insert Your 6-digit Authentication Code:
  16g_Insert_Code___Enable.png
  V času, ko je koda še veljavna, potrdite ENABLE TWO-FACTOR AUTHENTICATION (omogoči dvostopenjsko avtentifikacijo).
  POMEMBNO OPOZORILO:
  Vselej si zabeležite svoj avtentifikacijski ključ! V primeru, da izgubite svojo mobilno napravo, se ne boste mogli vpisati v svoj račun. Če imate težave s tem, da naš sistem zavrača vašo avtentifikacijsko kodo, preverite uro na vaši napravi. Ta mora biti popolno sinhronizirana. Vaša naprava generira novo kodo vsakih 30 sekund.
 7. Bitstamp zahteva še dodaten varnostni korak, kjer morate odkljukati, da “niste robot” (I’m not a robot):
  16h_Not_a_robot.png
 8. Če vas bo brskalnik morda vprašal, da mora ponovno poslati podatke na tej spletni strani, le-to potrdite (s klikom na Resend Ponovno pošlji ipd., odvisno od brskalnika):
  16i_Resend.png
 9. S tem je dvostopenjska avtentifikacija na vašem računu uspešno omogočena (Enabled).
  Če bi dvostopenjsko avtentifikacijo kdaj želeli izklopiti, to tudi storite na tem mestu (tako da vpišete svežo avtentifikacijsko kodo in kliknete na DISABLE TWO-FACTOR AUTHENTICATION).
  16j_2FA_Enabled.png

Poslej boste ob prijavi v svoj Bitstamp račun (po običajnem vnosu vaše identifikacijske številke in gesla) vedno morali vnesti še veljavno verifikacijsko kodo iz svojega Google Authenticatorja:

16k-joined_2FA_login.png

Zdaj lahko nadaljujete na naslednji korak: (4) Polog EUR na vaš Bitstamp račun.