Naredimo si pametni dom s Xiaomi

Pred kratkim sem se odločil, da bom svoj dom malo avtomatiziral. Zato sem najprej nekaj časa na internetu raziskoval in si ogledoval, kaj je sploh na voljo pri različnih ponudnikih.

Xiaomi Mi Smart WiFi Remote Control Multi-functional Gateway

Gre za srce Xiaomi pametnega doma. Brez tega težko povežemo vse ostale Xiaomi naprave v eno celoto in jih pametno upravljamo.

Xiaomi Mi Multi-functional Gateway prihaja z vgrajeno nočno lučko, ki sama zazna, ali je dan ali je noč, in na podlagi tega prižge lučko. Lučko na napravi lahko tudi sami kontroliramo in glede na situacijo izberemo barvni odtenek. Tako lahko nastavimo na primer, da se ob alarmu prižge rdeča luč na napravi. Ali pa se vključi rumena barva, ko nekdo v otroški sobi odpre okno. Situacij je lahko nešteto. Možnosti  barvnih odtenkov je lahko kar 16 milijonov. V resnici, kdo bi med temi odtenki razlikoval? 🙂

V napravi je vgrajen tudi internetni radio in je zmožen predvajati 1200 internetnih radijskih postaj. Žal so med njimi le kitajske radijske postaje. Hehe, smola. Na žalost svojih postaj ni moč dodajati.

Xiaomi Mi Multi-functional Gateway lahko povežemo z različnimi dodatnimi napravami podjetja Xiaomi, med drugim senzor za vrata, senzor za okna, senzor temperature itd. Vsekakor je velika prednost sistema programabilnost, kako lahko zadeve medsebojno povežemo.

Naprava Xiaomi Mi Multi-functional Gateway ima tudi senzor, ki lahko zazna premike v sobi in zna nato v povezavi z ostalimi povezanimi napravami ustvariti akcijo. Tudi če nimamo drugih naparav v stanovanju, lahko nastavimo vsaj vklop lučke na napravi ali pa prižig radia, s čimer damo nepridipravu vedeti, da se nekaj dogaja.

Na Xiaomi Mi Multi-functional Gateway naj bi se dalo naložiti tudi MP3 zvok, ki bi se predvajal v povezavi z zvoncem. Tega še nisem preskusil, tako da (zaenkrat) nimam izkušenj, ali to res deluje.

Xiaomi Mi Multi-functional Gateway komunicira z drugimi napravami po protokolu ZigBee, sam pa je povezan na domače brezžično omrežje, ki ga je treba nastaviti ob sami konfiguraciji naprave.

Namestitev Xiaomi Mi Multi-functional Gateway

Namestitev mi je sprva delala kar nekaj problemov, kljub temu, da sem sledil navodilom. Napravo Xiaomi Mi Multi-functional Gateway je treba najprej vključiti v električno omrežje, tako da začne utripati lučka na napravi. Nato z aplikacijo MiHome določimo, katero napravo bomo konfigurirali. (Predhodno sem že imel odprt račun na Xiaomi). Tu se je pojavil problem, saj aplikacija na telefonu ni našla naprave. Po raziskovanju po internetu, kjer sem resnično težko našel kakršnokoli pametno informacijo, sem ugotovil, da je treba v aplikaciji na nastavitvah za lokacijo nastaviti  Mainland China in ne US, kot je priporočeno. Ko sem spremenil lokacijo, je aplikacija na telefonu brez problema našla Xiaomi Mi Multi-functional Gateway. Naprava se je pojavila v aplikaciji in lahko sem začel urejati nastavitve. Brez dodatnih naprav se lahko nastavi le radio, budilko in barve lučke na sami napravi.

Scenariji s Xiaomi Mi Multi-functional Gateway

Xiaomi Mi Multi-functional Gateway nam omogoča, da lahko naredimo kar nekaj scenarijev:

  • avtomatsko se prižge luč v hodniku, ko se odprejo vhodna vrata,
  • lahko nastavimo, da se zvečer, ko ne zazna nikogar več v dnevni sobi, ugasnejo televizor in luči,
  • avtomatsko vklopi klimo, ko je temperatura v prostoru previsoka.

Pri nakupu je treba biti pozoren

Kar je treba paziti pri nakupu, je, da sama naprava pride z vtičem za kitajske vtičnice, tako da je treba dokupiti adapter za EU vtičnico.

Prošnja

Pomagaš lahko pri vzdrževanju spletne strani in objavi novih vsebin, zato te vljudno prosim, da nakup, če se zanj odločiš, napraviš preko povezav na mojem blogu. Tako boš pomagal, da bo šel en majhen odstotek tvojega nakupa za KrofekIT, pri čemer tebe kot kupca izdelek ne stane nič več.
Preden torej klikneš na gumb “BUY”, se prepričaj, če si na povezavi preko te spletne strani.

Hvala za podporo!