Pametna vrata (okno) s senzorjem Xiaomi – Xiaomi Smart Door and Windows Sensor

Narediti pametna vrata (okno) z uporabo senzorja Xiaomi Smart Door and Windows Sensor je res enostavno. Senzor je zelo majhen in s  Xiaomi Gateway komunicira preko protokola ZigBee. Namestimo ga lahko na katerakoli vrata ali okno in z njim nadziramo odpiranje in zapiranje vrat oziroma oken. Na podlagi tega, ali se vrata odprejo ali zaprejo, lahko aktiviramo želen scenarij, ki ga lahko nastavimo poljubno.

Senzor je sestavljen iz dveh delov in zaznava, ali sta ta dva dela skupaj oziroma narazen. Ne potrebuje nobenega dodatnega napajanja, saj ima vgrajeno baterijo. Na vrata oziroma okno se kar prilepi z nameščeno nalepko. Njegova namestitev je zelo enostavna. Na senzorju pritisnemo na reset tipko, tako da začne utripati modra lučka. Nato preko aplikacije Mi Home dodamo novo napravo.

Nekaj scenarijev, ki se jih da narediti:

  • ko se odprejo vrata oziroma okno, prižge pametno žarnico,
  • ko se odprejo vrata oziroma okno, zažene nek drug scenarij (na primer vklopi alarm),
  • ko se odprejo vrata oziroma okno, nam pošlje potisno sporočilo na telefon,
  • ko se odprejo vrata oziroma okno, preko Mi Remote, vkopi neko napravo, na primer klimo, TV, radio itn.,
  • ko se zaprejo vrata oziroma okno, naredi zgoraj opisane scenarije oziroma obratno, naprave ugasne.

Avtomatizacija klime
Tako lahko na primer popolnoma avtomatiziramo izklop klime, če se odpre katero okno ali balkonska vrata. In avtomatiziramo ponoven vklop klime, takoj ko se okno oziroma balkonska vrata zaprejo. Ali pa nastavimo, da se prižge luč v predsobi, ko se odprejo vhodna vrata.

Dostop do omare
Če imate v neki omari stvari, do katerih na primer otroci ne bi smeli dostopati, pa bi radi dodaten nazor, lahko nadzor nastavite s pomočjo takega senzorja – prejeli boste sporočilo na telefon, ko bodo mulci omaro z očetovimi igračkami ali novoletnimi darili odprli.

Prošnja

Pomagaš lahko pri vzdrževanju spletne strani in objavi novih vsebin, zato te vljudno prosim, da nakup, če se zanj odločiš, napraviš preko povezav na mojem blogu. Tako boš pomagal, da bo šel en majhen odstotek tvojega nakupa za KrofekIT, pri čemer tebe kot kupca izdelek ne stane nič več.
Preden torej klikneš na gumb “BUY”, se prepričaj, če si na povezavi preko te spletne strani.

Hvala za podporo!