5 orodij, ki jih morate imeti za varno uporabo socialnih omrežij

Če ste uporabnik socialnih omrežij, kot so Twitter, Facebook, LinkedIN, in ostalih socialnih medijev, vam svetujemo, da uporabite naslednjih 5 orodij za varno delo na internetu.

LastPass

LastPassLogo165x20Pogosta napaka uporabnikov socialnih omrežij je, da imajo preprosta gesla za dostop ali pa imajo isto geslo na več različnih aplikacijah, kar je izredno nevarno. Vedite, da veliko ljudi ve za vaša gesla, če so enostavna, kot na primer “123456”, “password”, “12345”, “12345678” in “qwerty”.

LastPass je aplikacija za upravljanje z gesli. V tej aplikaciji lahko shranite vsa svoja gesla, ki so varno zakodirana v aplikaciji in do njih lahko dostopate le z glavnim geslom. Prednost aplikacije je, da vam le-ta omogoča avtomatsko kreiranje novega zapletenega gesla, nato pa, ko se vračate na to stran, vam sama vnese potrebno geslo. Tako kljub temu, da je morda vaše geslo zelo zapleteno, ni treba, da ga veste na pamet.

LogDog

To je aplikacija za Android telefone, ki je predvsem namenjena za varno uporabo socialnih omrežij. Sistem ponavljajoče pregleduje več indikacij in nepooblaščene dostope. Ko zazna napad, LogDog pošlje alarm in prevzame nadzor nad računom. Tako imate lahko nadzor nad Gmail, Facebook, Dropbox, Yahoo itd.

Delovanje si lahko ogledate na: https://youtu.be/VGBF2tfJetg

HTTPS povsod

Kjer koli dostopate do socialnih aplikacij, vedno uporabljajte povezavo https, saj je le ta varna in zaščitena. Posebej je treba biti pozoren na javnih mestih dostopanja na internet povezave, kot so knjižnice, brezplačne Wi-Fi točke in podobno.

AVG PrivacyFix

To je brezplačna aplikacija, ki je na voljo za Chrome brskalnik, iOSsisteme in Android naprave. Aplikacija pregleda varnostne nastavitve naslednjih aplikacij: Facebook, Google+, LinkedIn in Twitter ter vam svetuje, kako povečati vašo zasebnost na socialnih omrežjih. Presenečeni boste, ko boste spoznali, koliko aplikacijam ste dovolili, da uporabljajo vaš Facebook račun. 

Digi.me (prej SocialSafe)

Aplikacija, ki vam omogoča hrambo vaših podatkov na socialnih omrežjih v primeru, da bi se ti podatki izgubili ali pa da bi nekdo vdrl v vaš račun in izbrisal določene podatke na vašem socialnem profilu. Omogoča arhiviranje vsebine preko socialnih računov.