RouterOS: postavitev PPTP VPN strežnika na Mikrotik

Konfiguracija, ki jo imamo, je naslednja: imamo lokalno omrežje 10.10.10.0/24, gateway je na 10.10.10.1. Uporabnikom, ki se bodo logirali preko PPTP VPN klienta, pa bomo dodelili omrežje 192.168.10.0/24-

  • pptp-mikrotikNaprej skonfigurirajmo Pool za VPN omrežje. To naredimo tako, da na meniju desno izberemo IP –> Pool. Kliknemo na ikono plus za dodajanje in odpre se nam novo okno “New IP Pool“, kjer v polje poleg Addresess, vnesemo želeno omrežje za VPN. V našem primeru je to 192.168.10.0/24.
  • Nato v desnem meniju izberemo PPP in ko se nam odpre novo okno, kliknemo na gumb PPTP Server, nakar se nam ponovno odpre novo okno, kjer odkljukamo Enabled in zapremo okno.
  • Nato kliknemo na zavihek Profiles in nato na gumb plus za dodajanje in odpre se novo okno. Tu sedaj pod Local addresses in Remote Addresses izberemo pool, ki smo ga naredili pred kratkim.
  • V naslednjem koraku kreiramo VPN uporabnika, tako da izberemo zavihek Secrets in spet na gumb plus za dodajanje, nakar se nam odpre novo okno. V naslednja okna vpišemo ustrezne podatke: Name – uporabniško ime za VPN uporabnika, Password – geslo za VPN uporabnika, v okencu Profile izberemo profil, ki smo ga pred kratkim naredili.
  • Sedaj moramo dodati še pravila v požarni zid. V desnem meniju izberemo IP –> Firewall, ko se nam odpre novo okno in kliknemo na gumb plus za dodajanje in odpre se nam novo okno. V zavihku General nato v polju Chain izberemo input, v polju Protocol izberemo 6 (tcp), v Dst. port pa vpišemo port, ki ga uporablja  PPTP in to je 1723. Nato v zavihku Action v polje Action izberemo Accept in kliknemo na OK, da potrdimo vnos.
  • Dodamo še dodatno pravilo v požarni zid. Kliknemo na gumb plus za dodajanje in odpre se nam novo okno. V zavihku General nato v polju Chain izberemo input, v polju Protokol izberemo gre. Nato v zavihku Action v polju Action izberemo Accept in kliknemo na OK, da potrdimo vnos.
  • Če imate kdaj probleme z dostopanjem do nekaterih omrežij, je treba dodatno vključiti proxy-arp. To naredimo tako,  da v desnem meniju izberemo Interfaces. Ko se nam odpre novo okno v zavihku Interfaces, kliknemo na interno omrežje, tako da se odpre novo okno. V zavihku General v polju ARPizberemo proxy-arp.
  • Če imate še vedno težave z dostopanjem do omrežja preko VPN odjemalca, je treba pogledati še omrežje, ki ga uporabljajo VPN odjemalci in ga dodati v varno listo. To naredimo tako, da v zaviku Address list pod Firewall kliknemo na gumb plus in dodamo omrežje.