Vodič za nastavitev Synology NAS na DSM: Korak za korakom

Synology ponuja zelo uporabniku prijazno izkušnjo z napravami za omrežno shranjevanje (NAS), vendar to ne pomeni, da je razpakiranje in zagon povsem enostaven postopek. Poglejmo si, kako stvari pripraviti in zagnati, da se lahko lotimo vseh zabavnih projektov, ki jih omogoča kompakten NAS s strežniškimi funkcionalnostmi.

Kaj je Synology NAS?

Synology je podjetje, ustanovljeno leta 2000, ki se specializira za naprave za omrežno shranjevanje (NAS). NAS je preprosto rečeno računalnik, optimiziran za shranjevanje podatkov, pogosto z dodatnimi funkcionalnostmi. Synology ima dve glavni produktni liniji, DiskStation in RackStation, pri čemer je prva namenjena domačim uporabnikom in manjšim pisarnam, druga pa večjim poslovnim okoljem.

Modeli DiskStation segajo od preprostih modelov z enim ležiščem (s ceno od okoli 150 €), ki ponujajo neredundantno mesto za shranjevanje podatkov, do večjih modelov, ki podpirajo 12 pogonov (s ceno od okoli 1000 €) s podporo za napredno večdiskovno redundanco in celo razširitev preko pomožnih diskovnih ležišč. Med obema koncema spektra velikosti lahko učinkovito pokrijejo domače potrebe vseh, od tistih, ki “potrebujejo varnostno kopijo družinskih fotografij”, do tistih, ki “potrebujejo varnostno kopijo celotnega interneta”.

Modeli DiskStation prihajajo z lastnim operacijskim sistemom, izpeljanim iz Linuxa, znanim kot DiskStation Manager. DiskStation Manager ima zelo intuitiven spletni vmesnik, ki daje občutek uporabe namiznega računalnika, z lahko prepoznavnimi ikonami, dobro razporejenimi meniji in obilico datotek za pomoč. Poleg osnovnih funkcij NAS, kot je upravljanje datotek, lahko dodate veliko zbirko prilagojenih vtičnikov, ki upravljajo stvari, kot so organiziranje družinskih fotografij, prenašanje torrentov in vse vmes. Končni rezultat je večfunkcijska naprava, ki lahko opravlja naloge računalnika polne velikosti, vendar brez energijske porabe. (Celo najmočnejši modeli DiskStation porabijo manj kot polovico tega, kar bi porabil namizni računalnik ali domači strežnik polne velikosti.)

Fizična namestitev: Napolnite, priključite, zaženite in uživajte v tišini

Vaš Synology NAS prihaja z napajalnim kablom, ethernetnim kablom, vijaki za montažo pogonov, in če imate model višjega razreda, morda tudi s pladnji za vroče vstavljanje pogonov in drugim ethernetnim kablom (vrhunski modeli DiskStation podpirajo dvojne omrežne kartice za povečano omrežno prepustnost). Preden si ogledamo dejansko enoto in kako jo napolniti, se pogovorimo o izbiri diskov.

Izbira trdih diskov

Za optimalno izkušnjo NAS priporočamo, da začnete z novimi diski največje velikosti, ki si jo lahko privoščite. Za naše potrebe bomo uporabili Western Digital Red diske, ki so posebej zasnovani za uporabo v NAS, kjer se pričakuje neprekinjeno delovanje v tesnem prostoru. Ne glede na znamko trdih diskov, ki jo izberete, se morate vsaj izogibati proračunskim ali namiznim diskom in se držati strežniških/NAS diskov.

Če razmišljate o tem, katero velikost diskov uporabiti (ali o učinkih mešanja diskov različnih velikosti), toplo priporočamo Synologyjev enostaven kalkulator RAID za povleci in spusti, ki pomaga vizualizirati, kako različne kombinacije pogonov dajo različne količine uporabnega prostora.

Synology uporablja prilagojeno nastavitev RAID, imenovano Synology Hybrid RAID (SHR), zasnovano za ohranjanje redundance vaših diskov. To pomeni, da boste potrebovali več diskov, vendar če eden odpove, ne boste izgubili nobenih podatkov, ker bodo zrcaljeni na drugem disku.

Dodajanje pogonov

Poglejmo si ohišje z odstranjenim pokrovom in nato odprimo (in napolnimo) ležišča za pogone. Za odstranitev sprednje plošče jo preprosto odmaknite od ohišja NAS-a. Ploščo držijo na mestu debeli gumijasti prsti (zasnovani za pomoč pri utišanju vibracij) in bi morala zlahka odstopiti ob prvem dotiku.

Opazite jezičke na vrhu vsakega ležišča za pogon. Preprosto potisnite jeziček nežno navzgor in izvlecite pladenj. Čeprav so vijaki za pladnje priloženi vsem modelom, jih pri pladnjih za vroče vstavljanje ne potrebujete. Medtem ko lahko to storite, če ste res odločeni, je veliko bolje uporabiti trde diske v njihovih pladnjih brez vijakov tako, da nežno odstranite stranske varovala, potisnete trdi disk v pladenj in nato zaskočite stranska varovala nazaj na mesto. (Edina izjema za uporabo vijakov na pladnjih za vroče vstavljanje je pri uporabi 2,5-palčnih pogonov – te morate priviti, da ne drsijo naokoli.)

Trdi diski so zelo trdno pritrjeni na mestu zahvaljujoč gumijastim obročkom na strani pladnjev, in pomanjkanje trdega stika med pogonom in pladnjem (zahvaljujoč gumijastemu blažilniku) opravi čudovito delo pri zmanjševanju vibracij. Ko ste vstavili vse svoje pogone, jih potisnite nazaj v NAS.

Kam postaviti vaš NAS?

Ko so pogoni v vašem NAS-u, je čas, da pokukamo na zadnjo stran NAS-a in vidimo, kje bo vse priključeno, ter na kratko spregovorimo o tem, kam ga boste postavili v vašem domu.

Na tem konkretnem modelu boste našli priključek za napajanje, dva LAN priključka, priključek eSATA, dva USB priključka (ki jih lahko uporabite tako za razširitev shrambe in varnostno kopiranje kot tudi za uporabo vašega Synologyja kot tiskalniški strežnik) in seveda hladilne ventilatorje. Zakaj dva LAN priključka na večjih premium modelih? Če te modele uporabljate v okolju z visokimi zahtevami (npr. vaš Synology je datotečni strežnik za veliko gospodinjstvo ali organizacijo, ki hkrati dostopa do NAS-a), lahko uporabite obe LAN povezavi za znatno povečanje pretoka. Taka ureditev blesti, ko več ljudi hkrati pretaka HD video, vendar je manj pomembna, če ste edini, ki pretaka video na eno samo destinacijo.

S tem v mislih spregovorimo o postavitvi NAS-a. Kjerkoli postavite NAS, bi moral biti idealno v hladnejšem delu vašega doma (pritličje in kleti so odlične, zatohle podstrešne sobe za goste pa ne) s žično povezavo do vašega usmerjevalnika ali omrežnega stikala. Če ste pretežno brezžično gospodinjstvo, to pomeni, da boste morda omejeni na postavitev NAS-a poleg mesta, kjer je nameščen usmerjevalnik.

Prva zagonska nastavitev: Konfiguracija vašega NAS-a

Ko ste našli pravo mesto za vaš NAS in ga povezali, je čas za prvi zagon. Za razliko od tradicionalnega računalnika ne bo priključene miške, tipkovnice in monitorja. Ko pritisnete gumb za vklop, se bo hitro zagnal in nato samo sedel tam.

Po vklopu pojdite na katerikoli računalnik, ki je v vašem lokalnem omrežju (ethernetna ali Wi-Fi povezava je v redu, dokler je v istem omrežju kot NAS). Odprite spletni brskalnik in pojdite na http://find.synology.com, to bo odprlo zagonski čarovnik Web Assistant. Kliknite “Poveži” za začetek procesa konfiguracije vašega Synology NAS-a.

Prvi korak je poimenovanje vašega strežnika in ustvarjanje administratorskega računa. Pri tem koraku je treba upoštevati nekaj stvari. Prvič, ime vašega strežnika je to, kako se bo vaš NAS pojavil v vašem omrežju in bo naveden v različnih aplikacijah. Kompaktno ime, ki ga je enostavno natipkati, kot na primer “Mojnas” ali “NASSynology”.

Vaše uporabniško ime in geslo sta lahko karkoli želite, vendar tukaj je profesionalni nasvet za uporabnike Windows: če naredite uporabniško ime in geslo za administratorski račun vašega NAS-a enaka uporabniškemu imenu in geslu vašega Windows računalnika, boste lahko nemoteno dostopali do vseh omrežnih map na NAS-u iz vašega Windows računalnika brez vnašanja gesla ali uporabniškega imena.

V naslednjem koraku lahko ustvarite Synology račun in Quick Connect ID. Ta korak ni obvezen, vendar če nameravate dostopati do vašega Synology NAS-a zunaj vašega omrežja za kakršenkoli namen (in obstaja vrsta razlogov, zakaj bi to želeli, kot je dostop do vaših datotek, ko ste zdoma, varnostno kopiranje počitniških fotografij ali deljenje datotek s prijatelji), je to priročen način, da se izognete kasnejšemu ukvarjanju z nastavitvami konfiguracije. QuickConnect je Synologyjeva brezplačna storitev Dynamic DNS, vključena z vašim NAS-om, ki vam omogoča, da se vedno povežete s svojim NAS-om z lahko zapomljivimi naslovi, kot je http://quickconnect.to/imeVašegaNAS-a, namesto z IP naslovom vašega doma.

Po nastavitvi (ali preskoči) koraka Quick Connect boste pozvani k namestitvi nekaterih osnovnih aplikacijskih paketov. Ta korak lahko tudi preskočite in jih izberete enega po enega kasneje, vendar glede na uporabnost osnovnih paketov predlagamo, da namestite vse (zavzamejo zanemarljivo količino prostora, ko so nameščeni).

Ko namestite (ali preskočite), ste končali z osnovnim postopkom nastavitve in čarovnik se bo zaprl.

Uporaba DiskStation Managerja: Osnove

Po tem zadnjem koraku boste pozvani k zelo kratkemu ogledu vmesnika DiskStation Manager. Poglejmo si nekaj ključnih področij. Tako je videti “namizje” DiskStation Managerja. Obstaja dostop do aplikacij s sistemom bližnjic in menijev, obvestila v zgornjem desnem kotu in nadzornik zdravja sistema in virov v spodnjem desnem kotu.

Na levi strani imate glavni meni in bližnjice na namizju. Gumb podoben gumbu Start na vrhu zaslona bo prikazal vse vaše aplikacije, vendar je neposreden dostop do štirih pogosto uporabljenih aplikacij neposredno na namizju: Package Center, Control Panel, File Station in DSM Help.

Package Center je mesto, kjer lahko nameščate, posodabljate in odstranjujete aplikacije. Če vidite obvestila iz Package Centra, to pomeni, da ena ali več vaših nameščenih aplikacij potrebuje posodobitev.

File Station je upravitelj datotek, ki vam omogoča enostavno ustvarjanje in brskanje po mapah na vašem NAS-u s podporo za manipulacijo datotek (kot so izrezovanje, lepljenje, premikanje in brisanje) vgrajeno neposredno v kontekstni meni desnega klika.

Control Panel je podoben nadzorni plošči na drugih operacijskih sistemih in vključuje nastavitve za vse, od konfiguracije omrežja do upravljanja uporabniških skupin. Control Panel je odlična zadnja postaja za vodič po nastavitvi, saj nam omogoča, da vam pokažemo, kako posodobiti operacijski sistem vašega NAS-a, preden vas pošljemo, da se igrate z njim. Ko ste odprli Control Panel s klikom nanj, kliknite na ikono “Posodobi in obnovi” v razdelku “Sistem”.

Tukaj boste našli vse razpoložljive osnovne posodobitve. Kliknite “Prenesi” za prenos posodobitve in nato, ko se je prenesla, kliknite “Namesti”.

Vaš NAS se bo ponovno zagnal in zagnal boste najnovejšo različico DiskStation Managerja.

Kaj zdaj?

Na tej točki imate vaš novi Synology NAS pripravljen in delujoč. Morda se sprašujete “Kaj pa konfiguracija diska? Formatiranje? Omrežne mape? Zakaj tega ne nastavljamo?” No, tega ne nastavljamo, ker je DiskStation Manager to samodejno nastavil v ozadju za vas. Na podlagi števila diskov, ki jih vstavite med začetno nastavitvijo, NAS samodejno izbere optimalno konfiguracijo za te diske, da maksimira vaš potencial za shranjevanje (ob tem pa še vedno ohranja redundanco z RAID). Lahko greste v meni nastavitev in se igrate s konfiguracijo, da drugače dodelite diske, vendar če nimate močne potrebe po tem, vam priporočamo, da se držite privzete optimizirane nastavitve prostora/redundance.

Poleg tega so že nastavljene omrežne mape z administratorskim računom vašega NAS-a kot privzetim uporabnikom. Nadalje, če ste namestili aplikacijske pakete, so za mnoge od teh paketov že na voljo privzeti direktoriji. Te direktorije lahko brskate bodisi v aplikaciji File Station, ki smo jo videli v prejšnjem delu vodiča, ali preprosto tako, da v raziskovalcu datotek na vašem računalniku pokažete na ime omrežne mape. Naš Synology NAS smo poimenovali “blackbox”, zato je v Windows-ih dostopen na \blackbox, kot je prikazano spodaj.

S to osnovno nastavitvijo ste pripravljeni za uporabo in lahko začnete raziskovati nameščene pakete (in razpoložljive pakete) v Package Centru, pa tudi polniti razpoložljiv prostor za shranjevanje z vsem, kar je primerno za varnostno kopiranje.

Zaključek:

Z zaključkom tega vodnika ste uspešno nastavili in pripravili svoj Synology NAS za uporabo. Zdaj imate močno orodje za shranjevanje podatkov, varnostno kopiranje in celo gostovanje različnih storitev v vašem domačem omrežju. Ključni koraki, ki smo jih obravnavali, vključujejo:

  1. Izbiro pravih trdih diskov za vaše potrebe
  2. Fizično namestitev diskov v NAS
  3. Pravilno postavitev NAS-a v vašem domu
  4. Prvo zagonsko nastavitev in konfiguracijo
  5. Spoznavanje z osnovami DiskStation Manager vmesnika

Pomembno je poudariti, da je Synology naredil veliko dela za vas v ozadju, vključno z optimalno konfiguracijo RAID in ustvarjanjem osnovnih omrežnih map. To vam omogoča, da se hitro lotite uporabe vašega NAS-a za shranjevanje in deljenje podatkov.

Za nadaljnje raziskovanje priporočamo:

  1. Pregled razpoložljivih aplikacij v Package Centru in namestitev tistih, ki ustrezajo vašim potrebam
  2. Raziskovanje naprednih možnosti varnostnega kopiranja
  3. Nastavitev oddaljenega dostopa, če ga potrebujete
  4. Raziskovanje možnosti za streamanje medijev, če nameravate NAS uporabljati kot medijski strežnik

Ne pozabite redno preverjati posodobitev za DiskStation Manager in nameščene aplikacije, da zagotovite najboljšo zmogljivost in varnost vašega sistema.

Z vašim novo nastavljenim Synology NAS-om imate zdaj na voljo centralizirano, varno in prilagodljivo rešitev za shranjevanje podatkov, ki lahko služi številnim potrebam vašega doma ali majhnega podjetja. Uživajte v raziskovanju vseh možnosti, ki vam jih ponuja!

Leave a Reply